Dansk præst proklamerer opstandelsen i Notre Dame: En påskeberetning om tro, håb og fællesskab
- Karina Amalie
- 23. apr.
- 2 min læsning
Medstifter af podcastgudstjenesterne, Lone Marie Lundsgaard, bor i Paris, og Påskedag havde hun den danske præstekjole på i byens domkirke, Notre Dame.

I år 325 mødtes kirkeledere fra øst- og vestkirken i byen Nikæa og enedes om en fælles trosbekendelse. Den går under navnet Den Nikænske Trosbekendelse.
I år fejres 1700 års jubilæet for den fælles trosbekendelse, og påskedag havde den katolske domkirke i Paris inviteret omkring 80 præster fra forskellige kirker til at fejre jubilæet. Lone var en af præsterne og endda en af de 3 kvindelige præster, som var inviteret. I begyndelsen af den fælles påskegudstjeneste blev Kristi opstandelse proklameret for menigheden på fem forskellige sprog med ordene: Kristus er opstanden.
Lone proklamerede opstandelsen på dansk. Og hun udtalte således:
“Notre Dame åbnede sine døre til en smuk fællesfejring af enighed på trods af forskellighed. Det var i sig selv stort og rørende i en verden med ufred og konflikter. Men at træde ind i dansk præstekjole i Notre Dame, som ikke alene blev ødelagt af en voldsom brand for år tilbage, men som også har været udsat for ødelæggelse under den franske revolution, blev en påmindelse om påskens stærke budskab om, at det, der er ødelagt, kan repareres og genopbygges. Kristus døde på korset og sonede vores synder, og derfor er vi købt fri af ham til at leve i glæde. I Notre Dame kom vi i alle slags præstekjoler fra alle steder på jorden og var enige om at fejre opstandelsen sammen. Vi er forskellige men enige om det vigtigste: Kristus er opstanden. Det var meget rørende at få lov at være en del af”,
På genbesøg i Notre Dame
Lone holdt for år tilbage påskeprædiken om det smukke gyldne kors inde i Notre Dame.
Nogle dage efter den voldsomme brand i april 2019 blev der taget et berømt billede inde i kirken af korset på hovedalteret. Alt var sort af aske og røg men en solstråle landede på det gyldne kors og gav håb for fremtiden.
“At stå i dansk præstekjole og proklamere Kristi opstandelse på dansk lige der foran det kors, som jeg havde brugt i min prædiken, vil jeg gemme i mit hjerte.”
“Podcastgudstjenesterne er lavet for at bringe evangeliet ud til alle dem, som af en eller anden grund ikke kommer i kirke. Vi har alle brug for at høre evangeliets ord, og derfor skal det også være let og enkelt at kunne lytte til en gudstjeneste fra folkekirken. Det glæder mig sådan, at mine kolleger fra alle stifter, dansk kirke i Sydslesvig og Dansk Kirke i Udlandet massivt bakker op om projektet. Vi er nemlig forskellige men enige om det vigtigste: Kristus er opstanden, og evangeliet skal ud til alle”, slutter Lone af.
Podcastgudstjenesterne bliver sendt til over 450 mennesker direkte i deres indbakke på mailen. To radiostationer sender gudstjenesterne, og over 10.000 mennesker har besøgt hjemmeside og Facebookside.
Gudstjenesten i Notre Dame blev livestreamet og kan ses i sin helhed her:
Har du lyst til at høre en gudstjeneste med Lone Marie Lundsgaard?
Så kan du lytte med på Lones podcastgudstjenester fra
Comments